‘Kans op volksprotest moet meespelen bij vrijlating’


Laat ons rekening houden met de maatschappelijke commotie om een veroordeelde al dan niet vervroegd vrij te laten. Het voorstel komt van de strafuitvoeringsrechtbanken zelf.

Van onze redacteur Pieter Huybrechts

Brussel / Voor de strafuitvoeringsrechtbank in Bergen is het eenvoudig: Michelle Martin heeft onderdak gevonden in een klooster, kan zich daar overdag nuttig maken en is bereid zich voort psychologisch te laten begeleiden. De ex van Marc Dutroux voldoet daarmee aan de drie wettelijk bestaande peilers om vervroegd vrij te komen: woon, werk en begeleiding. Alleen het Hof van Cassatie kan die beslissing nog vernietigen.

De voorzitters van de strafuitvoeringsrechtbanken lieten het tot dusver na te reageren op de heisa. Na de mars door Brussel van zondag doen ze dat wel.

Freddy Pieters, voorzitter van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank, heeft begrip voor de commotie en doet een suggestie aan de politici. ‘Bij sommige uitzonderlijke misdaden blijft de maatschappij zwaar geschokt achter. Daarom zou het raadzaam zijn naast woon, werk en begeleiding een vierde peiler toe te voegen om tot een beslissing te komen: de maatschappelijke onrust’.

‘Is de maatschappij nog te zeer geschokt om iemand opnieuw op te nemen? Uiteraard mag een rechter geen beslissing nemen onder maatschappelijke druk, maar hij mag er ook niet blind voor zijn. Het is de taak van de politici om hiervoor een wettelijke kader te maken’.

‘Zeker in het geval van moord, doodslag of zedenfeiten moet men als strafuitvoeringsrecht-

bank de afweging maken of de samenleving klaar is om iemand opnieuw in de armen te sluiten. Ook al is voldaan aan de andere voorwaarden’, zegt zijn collega in Antwerpen. ‘In 99% van de gevallen voldoet de huidige wetgeving, in buitengewone gevalle als de affaire Martin niet’.

Piet Piron, voorzitter van strafuitvoeringsrechtbank in Gent: ‘Die maatschappelijke afweging maken kan zeer nuttig zijn, al schuilt het gevaar dat rechtbankvoorzitters onder druk van media en bewust commotie veroorzakende slachtoffers verkeerde beslissingen zullen nemen. Daarvoor moeten we ons absoluut hoeden’.

Beroep overbodig

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zei zondag dat slachtoffers van bepaalde zware misdrijven de mogelijkheid zouden moeten krijgen om tegen een beslissing van een strafuitvoeringsrechtbank beroep aan te tekenen. Nu worden nabestaanden en slacht-

offers die dat wensen alleen tijdens de zitting gehoord. ‘Maar zo’n beroepsprocedure is omslachtig, duur en tijdverlies’, zeggen de rechtbankvoorzitters. ‘Als men geen geld heeft om korte straffen uit te voeren, dan moet men ook geen geld steken in een beroepsprocedure die weinig tot niets zal veranderen’, aldus Freddy Pieters.

Wel staan de voorzitters achter Turtelbooms vraag tot een betere begeleiding van de slacht-

offers. ‘Het is goed dat de minister daar nog meer werk van wil maken. Vroeger kregen slachtoffers van zware misdrijven automatisch bezoek van slachtofferhulp. Nu krijgen ze alleen een brief en moeten ze de stap zelf zetten’.

BRON: De Standaard

21-8-2012